A mobiltelefon adapter jelenleg még nem kapható kereskedelmi forgalomban, ez a bemutató is csak egy ismertető! Semmi eladási szándéka nincs, tavasztól lesz hivatalosan elérhető mindenki számára!

Érdeklőni az adapterrel kapcsolatban: csillagvadaszokponthu@gmail.com 

 

Csillagvadászok Mobil Adapter

CS.M.A. 

 

A Csillagvadászok Mobil Adapter kifejlesztésében a mobiltelefonok  kamerájában és mobilitásában rejlő lehetőségek kiaknázása hajtott előre. Napjainkban már mindenkinek van okostelefonja, mivel a mindennapi életben használjuk, de nem mindenki teheti meg a drága fényképezőgép vásárlását a távcsőben történő fotózáshoz. Sőt, nagyon sok távcső az 1.25 colos kihuzat miatt nem is alkalmas erre a célra.

Megalkotásánál a könnyű kezelhetőség, minőségi anyaghasználat, precizitás és a többrétű felhasználás volt az elsődleges szempont.

Napjainkban elérhető mobiltelefon adaptereket egyesével végig próbálva, mindegyiknél volt egy olyan hibafaktor ( a telefon súlyától lekókadás, rögzíthetetlenség, ferdeség stb…) , amit kiküszöböltem  a tökéletes használhatóság érdekében.

Sajnos ez áldozatokkal jár, mégpedig azzal, hogy egy telefon típushoz tudjuk használni, de saját magamból kiindulva nem váltogatom a telefonokat hetente.

Szerettem volna egy olyan adaptert saját magamnak IS amivel ninc küszködés, nem esik ki belőle a telefon és pofon egyszerűen gyorsan fel tudom rögzíteni, anélkül, hogy  felhelyezés után elmozduljon, ferdén álljon.

Nagyon FONTOS szempont volt , hogy a bele helyezett okulárok is védve legyenek a sérüléstől és ezt a rögzítő csavarokon található gumi kupakkal teljesen megszüntettem, ellenben a tekerős és bilincses mobiltelefon tartó adapterekkel szemben. 


 

 

Beállítás és pontosság ilyen egyszerűen?

 

Igen! a cél a gyors és pontos felhelyezés!

1. lépés - Okulár rögzítése

Az adaptert a következő pozícióban letesszük

2. lépés -Okulár rögzítése

Majd a három fixáló csavart meghúzzuk, figyelve, hogy szemmértékre az: “a” “b” “c” távolság egyenlő legyen

Utolsó egyben 3. lépés

Fény felé fordítva ellenőrizzük, hogy a kis fekete perem amit piros vonalakkal jelöltem, mindenhol egyforma vastagságú legyen, ezt ha szükséges a rögzítő csavarok mozgatásával tudjuk fixre beállítani.

És kész. Ez a folyamat kb 3 percet vesz igénybe.

Aki már használt mobiltelefon tartó adapter és az utolsó képre ránéz, az tudja, hogy micsoda pontossággal rögzül az okulár a mobiltelefonunk előtt. Erre van szükség, hogy a telefon ici-pici szenzora a lehető legszebb, legprecízebb képet adja.

Pólusra állás egy eszközzel? Ilyen egyszerűen?

 

A másik nagy problémám a pólusra állással volt. A CS.M.A. elődjét én már régóta használom pólusra állásra (aki járt nálam ezt tudja-látta is). Végre sikerült egy olyan konstrukciót megalkotnom, amit mind a távcsőben történő mobiltelefonos fotózásra, mind a Pólusra állásra is lehet használni.

A képen látható felhelyezve a pólustávcsőre

pár mozdulattal felhelyezhető a pólustávcsőre, majd a pontos beállítás és rögzítés után már használható is.

1. lépés -Nagyítás nélkül ez a látvány fogad minket

Nagyítás nélkül ezt látjuk. Már itt megpróbáljuk a rögzítő csavarokkal a lehető legpontosabban a Pólustávcső szállemezét középre igazítani!

2.-lépés

Második lépésben a mobiltelefonunk kamerájának a nagyítási opciójával felnagyítjuk a képet, majd bekapcsoljuk a vízszint jelző opciót, ami a telefon giroszkópját kihasználva megmutatja nekünk a tényleges vízszintet. Addig fordítjuk az adaptert még ez a vízszint jelző nem párhuzamos a szállemezünk  vízszintes vonalával. Ha ez megvan, tökéletesen beállítottuk az adaptert. 

3. -Lépés

Készítünk egy fotót és megnézzük minden okés -e. Ha ezt látjuk teljesen rendben van!

4. lépés - fókusz beállítása és használat

Utolsó lépésként a mobiltelefonunkat professzionális módba rakva, manuális fókuszon beállítjuk, hogy a Polaris csillag is látszódjon és a Pólustávcsövünk szállemez is a lehető legélesebben látszódjon. Ezen a képen a régi Pólustávcsövem látható, aminek a szállemezén nincs jelölés és csak azért ezt a képet mutatom, mert 1.5 hónapja nincs egy tiszta egem. Ezen a képen csak belefényképeztem annó, hogy mégis meg tudjam mutatni, mennyire pontos beállítás tudunk vele végezni. Sötétben ha van Pólustávcső megvilágításunk azt is bekapcsolhatjuk, vagy hosszú expozíciós fényképre állítjuk a kamerát így teljesen látható minden amit ezen a képen is láthattok sötét égen fotózva képernyő képpel. 

Remélem  tetszik az adapter , és felkeltettem az érdeklődésed. Ha az adapterrel kapcsolatban további információt szeretnél megtudni:

email: csillagvadaszokponthu@gmail.com

Facebook: