Képalkotó eszközök rögzítése a távcsövünkön

Alapok

A távcsővel történő fotózáshoz tisztában kell lennünk a távcsövünk fókuszírozó (kihuzat) méretével, típusával és a képelkotó eszközünk – eszközeink fizikai tulajdonságaival, méreteivel, különböző menetek pontos típusaival ahhoz, hogy rögzíteni tudjunk különböző eszközöket távcsövünkhöz.

Több fajta  és méretű fókuszírozó (kihuzat ) létezik, de ezekből kettő az amivel álltalánosságban találkozhatunk, ezért ezekről fogok beszélni.

Létezik ezeknél egy  kisebb ami a régebbi típusú távcsövekben van  col és   nagyobbak pl: 3″ azaz 3 col komolyabb asztrofotós eszközöknél.

 

 • 1.25″ azaz 1.25″ colos fókuszírozó:

Ez a legáltalánosabb méretű fókuszírozó. Főként vizuális megfigyelésre készítették, ezért nem a legerősebb típus, tehát az ezzel felszerelt távcsövek többsége nem fotózásra készült.

SAJNOS A LEGTÖBB 1.25″ FÓKUSZÍROZÓVAL FELSZEREL (álltalában Newton távcsöveknél jelentkező probléma) TÁVCSŐBEN NEM KAPUNK ÉLES KÉPET A DSLR FÉNYKÉPEZŐGÉPÜNKEL CSAK BOLYGÓ-MÉLY ÉG KAMERÁVAL VAGY MILC FÉNYKÉPEZŐGÉPPEL, MERT AZOKNAK A SZENZORA KÖZELEBB TALÁLHATÓ A KÉPALKOTÓ ESZKÖZ ELEJÉHEZ (nincs akkora aknamélységük)!!!

erre a problémára a lecke alján részletesen kitérek és bemutatom a megoldásokat .

 

A két fő távcsőtípus 1.25" fókuszírozója

 

 • 2″ azaz 2″ colos fókuszírozó:

Ezek a fókuszírozók már kifejezetten fotózásra készültek. Már ránézésre is látszik a robosztus erős kivitelezésük. Az összes gyárilag ezzel a típussal felszerelt távcső már asztrofotózásra képes. Ezeken már megtalálható többek között a pontosan befókuszált távcső rögzítésére szolgáló csavar is. 

 

A két fő távcsőtípus 2" fókuszírozója

Adapterek, toldatok, menetek  bemutatása és megismerése

A legelső és legfontosabb, hogy a két colos méretet minden további nélkül szűkíthetjük kisebbre! Fordítva is működhet, DE itt már meg kell néznünk a képrögzítő eszközünk szenzorának méretét! A nagyobb méretezésű fókuszírozók nem csak a nagyobb teherbírás miatt készültek. Mivel nagyobb a belső átmérő, így nagyobb szenzorral rendelkező képrögzítő eszközöket tudunk felhejezni rájuk. Egyszóval a kihuzatunk belső felülete nem takarja el a szenzorunk fényútját. Ezt egyszerűen megtehetjük. A képrögzítő eszközünk felhejezzük és belenézünk az ellentétes oldalról. Ha teljes egészében látjuk a szenzort, minden rendben van.

Meg kell említeni, a Newton távcsövekhez kapható kómakorrektorok és a lencsés távcsöveknél használt flattaner-eket, ezek javarészt 2 colos méretben készültek.

Vásárolhatunk mikrofókuszos fókuszírozót, vagy külön vásárolhatunk a síma fókuszírozónkhoz mikrofókusz toldatot. Ennek szerepe, a még finomabb élesre állíthatósága a fókuszírozónak. Nagyban megkönnyíti a műveletet.

 

 

Mikrofókusz toldat

 • 3 fő menet típus

Három fő menet típust használnak a gyártók a távcsövek fókuszírozójánál. Természetesen ezekbe nincsenek benne a különböző szűrők típusai, de most a rögzítés a téma így ennél maradunk.

méret szerint, kezdve a legnagyobbal:

 • M48 -as menet
 • M42 -es menet
 • T2 -es menet

Ezekkel a menetekkel látják el azon eszközöket, toldatokat amiket mi használunk a fókuszírozónkba történő rögzítéskor.

Miután megismertük a menetek típusait, elkezdhetjük tervezni a felrögzítést. 

 

A fókuszírozó méretét figyelembe véve kell egy közdarab ami egyik vége passzol a fókuszírozónkba (kihuzatunkba) és ott megrögzíthető a másik vége pedig passzol a felrögzítendő eszközön található menetbe.

A következőkben bemutatok ilyen T” -es  adaptereket -toldatokat:

1.25" méretű fókuszírozóban megrögzíthető adapter T2 külső menetes végződéssel: 1.25" to T2

2" méretű fókuszírozóba megrögzíthető T2 külső menetes végződéssel: 2" to t2

Ha a 2″ -os fókuszírozónk méretét szeretnénk csökkenteni 1.25″ -ra ,mert, pl az okulárjaink 1.25″ -osak, lehet vásárolni szűkítő adaptert is.

2"-os fókuszírozó 1.25" -ra történő szűkétéshez használható, szűkítő adapter: 2" to 1.25"

A rögzítést most minden esetdben a képalkotó eszköz irányából kezdem el magyarázni, így érthetőbb lesz.

 

Dslr fényképezőgépek rögzítése, elindulva a fényképezőgéptől:

A dslr fényképezőgépekhez kapható bajonett adapterek készülnek T2 és M42 es menettel is. Az objektívet eltávolítva, annak helyére kattinthatjuk be, majd a megfelelő adapterrel a távcsövünk fókuszírozójába tudjuk helyezni. Egyértelműen az összeállításkor arra törekszünk, hogy minél kevesebb különböző menettel rendelkező adapterünk, toldatunk legyen, így ha újonnan válogatunk össze dolgokat, ezt tartjuk szemelőtt. 

A bajonet menet tipusa a bajonet belsejében található menetre vonatkozik!

 

 

T2 és M42 -es bajonet a Dslr fényképezőgépekhez

Most már a fényképezőgépünk objektívét eltávolítva annak helyére illeszthetjük, a bajonet adaptert és az előzőekben bemutatott toldatot és máris sikeresen rögzítettük a fényképezőgépünket a távcsövünkre!

Helyes rögzítési sorrend Dslr fényképezőgépeknél 2 colos kihuzatra

A következő sorrendben történik a rögzítés. Természetesen ez a legegyszerűbb, ez a sorrend variálhetó tetszés szerint a fenti adapterekkel.

A legtöbb bolygó illetve mélyég kamera rendelkezik vagy 1.25″ vagy t2-es menettel. Ezekbe a menetekbe vásárolhatunk különböző toldatokat, figyelembe véve a kihuzatunk méretét.

A következő illusztráción megmutatom a kamera helyes rögzítési sorrendjét:

Kamera rögzítése 1.25" kihuzatba

1.25 colos kihuzatnál így tudjuk rögzíteni a bolygókameránkat, mélyég kameránkat

Kamera helyes felhelyezése 2" kihuzatra

Az sem jelent problémát, ha a fókuszírozónk 2 colos , egyszerűen szűkítjük 1.25″ -ra

Mobiltelefonos fotózáskor a mobiltelefonunk a Csillagvadász mobiltelefon adapterbe helyezve, majd azt egy okulárra rögzítve, az okulárra együtt helyezzük a fókuszírozónkba. Természetesen más adapter is használható, a Csillagvadászok Mobiltelefon adapter-el kapcsolatban, keressetek privátban.

Csillagvadászok mobil adapter

A Csillagvadászok mobiltelefon adapterröl olvasshattok itt a honlapunkon 

Hosszabbító toldatok:

Előfordulhat, hogy hosszabbítani kell a fókuszírozó és a kamera, fényképezőgép közötti távolságon, hogy élesre tudjatok állni. Erre a következő hosszabbító toldatokat lehet vásárolni különböző méretben. 

T2 -es hosszabbító toldat. Létezik minden méretben

M42 -hosszabbító toldat

Állítható távolságú hosszabbító toldat (variábel, variable)

Megvásárolhatunk állítható méretű úgynevezett variábel (variable) hosszabbító toldatot is. Ezek többe kerülnek értelem szerűen

Léteznek átalakító toldatok, ha egyik menet típusról kell váltanunk a másikra

M42 -es menetről T2 -re történő átalakító

T2-es menetünket, 2 colos méretté alakító adapter a 2 colos eszközeinknek

1.25″ -os kihuzatú távcsövekkel történő fotózás

Sajnos sokan találkoztok főként Newton rendszerű távcsöveknél a problémával, hogy nem tudjátok a ráhelyezett DSLR fényképezőgépet élesre állítani. Ennek az oka, hogy az 1.25″ fókuszírozó túlságosan magas és nem lehet eléggé közel “tekereni” a fényképezőgépet a távcső felé , hogy beélesedjen a kép. Ehhez a problémához még társul a Dslr fényképezőgépek  aknamélysége, tehát, hogy nagyon bent (Canon-nál 44 mm) található a bajonet zártól befelé a fényképezőgép szenzora.. 

3 dolgot lehet tenni:

 • egy minimum 2x -es barlow lencsét helyeztek a kihuzat és a fényképező eszköz közé. Ez az eszköz fókusz nyújtást csinál, így élesre tudtok állni. Sajnos hátránya, hogy vesz a fényerőből el és rontja a kép minőségét. Egy jobb minőségű barlow lencse elengedhetetlen ebben az esetben. HA tehetitek olyan barlow lencsét vásároljatok, ami már alapból rendelkezik T2 -es menettel és arra rögzítsétek fel a fényképezőgépet, mert akkor lesz meg az a távolság amit a gyár előír. Ha nincs rajta T2 -es menet, az sem baj, egy T2-1.25 toldattal már is fel lehet a gépet helyezni a barlow lencsére.
 • Bolygó illetve mélyég kamerára váltani, ott nem olyan nagy az aknamélység, találkozhattok ezzel a fogalommal úgy is , hogy BACKFOCUS és azzal élesre lehet állni
 • Milc, tükör nélküli, de levehető objektíves gépre váltani, mert ott is kicsi a távolság a gép bajonet és szenzor között, akkor is élesre tudtok állni
 • vásároltok egy 2″ -os kihuzatot és lecserélitek az 1.25″-os kihuzatot rá.
 • Elvágtok a távcsövetek végéből, legtöbb esetben 2.5 cm-ert és mivel a főtükör bentebb kerül, a fókusz is kintebb kerül a kihuzatban. Ettől nem kell félni, 1-1.5 mm hiba a vágásnál nem okoz nagy bajt, hisz jusztírozzuk a távcsövünk főtükrét. Fontos tudnotok, hogy a cső vágása után csak hosszabbító  toldattal tudtok okulárral éles képet kapni!

 

Remélem érthető volt a lecke, elnézést kérek mindenkitől a sok helyesírási hibáért, de nagyon elfoglalt vagyok és gyorsan írtam a leckét. Folyamatosan javítom a helyesírási hibákat és félregépeléseket, ahogy időm engedi.

Vigyázzatok magatokra Csillagvadászok! Derűs eget és Rock’n roll! Üdv: Nemes  Feri