Sokan abba a hibába esnek, hogy az interneten látott képeken felbuzdúlva, megvásárolják a drága felszerelést, majd amikor belenéznek jön a kellemetlen meglepetés: Csak ennyi? Az interneten a képeken ez nem így nézett ki!

Az interneten fellelhető fotók szinte egytől egyik hosszú expozíciós asztrofotók, amelyek hosszú expozíciós fényképek összeadásából (stack-elés) készülnek. Sok embert ér nagy csalódás , amikor belenéz az új távcsövébe és sehol nincsenek  a szines gyönyörű ködösségek és a galaxisok sem úgy néznek ki, mint ezeken a gyönyörű fotókon.

Ezt a bemutatót azért hoztam létre, hogy egy nagyobb beruházás , távcsővásárlás előtt meg lehessen nézni, fényképezés nélkül okuláron keresztül mit is látunk az objektumokból. Természetesen ez is sokmindentől függ: távcső típusa, nagyítás nagysága, ég fényszennyezettsége stb., de iránymutatónak úgy gondolom tökéletes!

A nyers képeket Lupták Norbert Csillagvadász csoport tag készítette! Nagyon köszönjük a belefektetett időt és energiát!  ( a csoportban meg is köszönhetitek neki 😉  )

 

 

Messier 31

Ezt látod az okulárban

Messier 31

Asztrofotó a Messier 31-ről

Messier 81 - 82

Ezt látod okulárban

Messier 81-82

Asztrofotó a Messier 81- 82 -ről

Messier 15

Ezt látod okulárban

Messier 15

Asztrofotó a Messier 15 -ről

Messier 27

Ezt látod okulárban

Messier 27

Asztrofotó a Messier 27 -ről

Messier 33

Ezt látod okulárban

Messier 33

Asztrofotó a Messier 33 -ről

Messier 57

Ezt látod okulárban

Messier 57

Asztrofotó a Messier 57 -ről

NGC 6960

Ezt látod okulárban

NGC6960

  • Asztrofotó az NGC 6960 -ról