Tükrök széleinek festése becsillanás ellen és a főtükör jelölésének elkészítése ha szükséges

Sajnos sok esetben találkozunk azzal a problémával, hogy a főtükör középpontja nincs megjelölve, ezzel lehetetlenné téve a távcsövünk pontos Jusztírozását, beállítását. A következőkben egy általam nemrég átalakított olyan kistávcsövön fogom megmutatni a főtükör jelölésének a technikáját ami ráadásul gyárilag nem jusztírozható fő és segédtükörrel rendelkezik, így egyúttal ezekre is mutatok megoldást.

Vágjunk is bele! Széles terpesz rock’n roll!

Amire szükségünk lesz:

  • papír
  • olló
  • körző
  • festékboltokban és papírboltokban kapható marker toll, ami akril festék alapú és egy golyó van benne, a felrázásához. innen meg fogjátok ismerni 🙂
  • tolómérő
  • sok sok türelem , precizitás és akinek remegős a keze ajánlott egy feles házipálinka elfogyasztása!
  • egy üveg aceton (körömlakk lemosó) ezt akkor használjuk, ha véletlen elrontanánk a festést és belemennénk filctollunkal a tükröződő felületbe. használata csak külsőleg! nem összekeverendő a pálinkás üveggel! 

Fő és segédtükör széleinek és oldalainak festése

Miután eltávolítottuk a főtükröt a távcsövünkből, alaposan tisztítsuk meg, majd vigyázzunk, ne kerüljön rá szennyeződés. 

A főtükör szélének – fazettájának lefestése azoknak ajánlott, akik fotózásra szeretnék használni a távcsövüket. Sajnos a tükör üveg felületének szélein található, megközelítőleg 45 fokos szögben lecsiszolt rész nincs semmilyen bevonattal ellátva, így azon a beérkező fény rendellenesen megcsillan, ezzel az elkészült fotónkon különböző problémát generál. Ez mindenféle csillogásként jelentkezik, legtöbb esetben egyel több tüskét csinál a csillagoknak.

Leszögezném, hogy ahhoz a részhez, ami tükröződő felülettel van ellátva nem szabad nyúlni, kizárólag azokat a részeket festjük amin semmilyen réteg nincs. Ez a tükör szélén körben található, tükörmérettől függően:

fél mm -től akár 3 mm -ig terjedő szakasz. 

Emellett még a főtükrünk oldalát is lefestjük, ezzel 100%-osan kizárva ebből az irányból a bármiféle becsillanást.

Miután megtisztítottuk a tükröt, letesszük az asztalra és a filcünket kissé letöröljük egy papírdarabon, hogy nehogy nagyon meginduljon belőle a festék és egyenletes mozdulattal vonalat húzva körbe megyünk a fazettán, figyelve, hogy rá ne menjünk a filcel a tükör felületére.

 

 

Főtükör fazettája és oldala festetlenül és festve

A marker filc szivacsa tökéletesen követi a fazetta bevonatlan részét, de előtte papíron húzzuk le a filcről a felesleges festéket, mert a hegyén felhalmozódott tinta ráfolyhat a tükrözött felületre

Ha mindezzel megvagyunk, következhet a segédtükör is ugyan ezzel a módszerrel. Itt a fazetta még vékonyabb, ezért nagy odafigyelést igényel. Személy szerint a segédtükör oldalát és hátulját is le szoktam festeni ameddig, be tudok nyúlni a filctollal.

 

Segédtükör fazettájának és oldalának festése

Nagyon óvatosan fessük, ha véletlen mégis előfordul, hogy belecsúszunk a tükröző felületbe egy rongyot acenton-ba (körömlakk lemosó) mártva belülről kifele töröljük le a festéket, majd várjuk meg még a felület megszárad és ismét essünk neki a festésnek.

Lefestett segédtükör

Ezen a képen látható egy készre festett száradó félben lévő segédtükör

Főtükör közepe jelölésének elkészítése, ha azt a gyártó nem tette volna meg

Sajnos sok esetben tapasztaljuk, hogy gyárilag nincs megjelölve a főtükör közepe, pedig ez feltétlen szükséges a távcsövünk jusztírozásához, pontos beállításához. 

Mi Csillagvadászok mindent IS megcsinálunk, úgy, hogy ez sem jelent különösebb problémát, sőt, borús időben kellemes elfoglaltság 🙂

Miután a főtükrünk megtakarítottuk egy tolómérő segítségével lemérjük a nagyon pontos méretét a tükröződő felületnek! Tudjuk a gyári paraméterekről mekkora is a tükörméretünk, de mi megmérjük, mert 1-2 mm eltérés is elő szokott fordulni!

Főtükrünk TÜKRÖZŐDŐ felületének pontos méretének megmérése

Miután megmértük, értelem szerűen felét vesszük és a körzőnkel egy papírlapon rajzolunk egy kört.

  • Tipp: ha van olyan körzőnk aminek mind a két végén* tű van sokszori körbekarcolással kivágja a lapot így megspóroljuk az ollóval történő körbevágást!

Miután megvan a pontos körméret és csak hagyományos kőrzőnk van, pontosan ollóval kivágjuk az adott kört.

Főtükrünk méretének papírra történő felrajzolása-kivágása

Én egy két tűs körzőt használtam, amivel egyúttal ki is vágtam a papírt a sokszoros karcolással

Két legyet egy csapásra? Persze!

Mivel körzőt használtunk, a körünk pontos közepe ott van, ahol belemélyesztettük a körzőnk hegyét!

tehát már adott is a pontos középpont. A probléma a mini lyukkal van, erre én egy rejzer* csavart használok, ezt beletekerve kitágítom akkorára amekkorára szeretném

A körző hegye lyukaszott pontos középpontot egy csavar segítségével a kellő szélességűre tágítom

Amikor ezzel megvagyok, felhelyezem a főtükörre a kivágott korongot és a középpontnál a filcemmel készítek egy pöttyöt. Van aki már itt abba is hagyja, de mi nem végzünk fél munkát.

Tehát a filcünk hegyével megjelöljük a pontos középpontot a lyukon keresztül, majd a korongot eltávolítva máris meg van a mm pontos közepe a tükrünknek.

Ki ebből ki abból, készítünk egy szép kerek jelölést. Én egy matrica tömbben találtam egy fehér pontot ezt használtam fel, majd ennek a közepére egy fekete pöttyöt tettem a filcemmel.

Ezt egy csipesz segítségével felhelyeztem a középpontra, de még mielőtt rányomkodtam volna ellenőriztem a tolómérőm segítségével. Még nem nyomjátok rá, addig mozgatható ez a ragasztós kis korong -pötty. Elkészíthetitek szigetelő szalagból vagy bármilyen matricából, csak ne legyen túl nagy, világos legyen, hogy a filcel megpontozott közebe jól elkülönüljön.

Miután a helyére igazítottam csipesszel tologatva rányomkodom a csipesz hegyével. 

Kész is van a kis sárgák hanyag munkájának befejezése Csillagvadászok módjára 🙂 

A kész jelölés

  • tipp: a világos kört szigetelő szalagból, egyéb matricából kivághatjátok, vagy papírboltokban kapható ragasztható betű és számkészletben is készen van a tökéletes méretű pötty.